Skäggagam

Skäggagamen är en ödla som härstammar från Australien. Dess vetenskapliga namn är Pogona vitticeps, och den trivs bäst i torra eller halvtorra skogsområden, eller steniga ökenområden. Alla dessa finns i reptilens naturliga habitat i centrala Australien. Även om ödlorna klassificeras som marklevande, tycker de mycket om att klättra och är duktiga på det, och de skogslevande ödlorna tillbringar lika mycket tid högt uppe i en gren eller i en buske som på marken.

Skäggagamerna är aktiva under dagen, även om ”aktiva” kanske är en överdrift. Under morgonen och förmiddagen solar de sig på en gren eller en sten, för att sedan dra sig tillbaka till skuggigare områden eller hålor under marken på eftermiddagen, då det blir som varmast. På vintern faller skäggagamen in i en slags dvala som kallas brumering. Den kan vara i några veckor eller i flera månader, och under den tiden klarar sig skäggagamen utan att äta.

Skäggagamer lever normalt inte i grupp, men ibland samlas flera av dem kring populära matställen, eller under parningssäsongen. Då uppstår en tydlig hierarki, där de högst stående ödlorna får de bästa solplatserna. Skäggagamerna har en rad olika gester som de använder för att kommunicera med andra ödlor. För att visa undergivenhet inför en dominerande ödla vinkar de till exempel med ena frambenet i en cirkelrörelse. Den dominerande ödlan kan å sin sida nicka med huvudet eller blåsa upp skägget för att visa sin dominans, eller för att imponera på honor. Om du är intresserad av hur djur lever i naturen finns flera naturprogram på tv. Du kan ta del av dessa på Canal Digital, som även erbjuder digital tv.

Skäggagamer är mycket populära som husdjur, eftersom de är lätta att hantera och är lugna och stabila. De rekommenderas därför ofta för nybörjare som har en reptil för första gången. Som ägare till en skäggagam måste man tänka på att simulera deras naturliga miljö så gott det går i terrariet, liksom årstiderna. Till exempel måste man simulera allt kortare dagar på ”vintern” för att förbereda ödlan för att brumera. Temperatur och luftfuktighet i terrariet är också viktigt.

Eftersom skäggagamen är ett populärt husdjur är deras ägg stöldbegärliga. Det fick Naturbruksgymnasiet i Dingle erfara, då ungefär 60 ägg från olika reptiler, däribland skäggagam, stals ur deras kläckningsmaskin. Man tror att personen som stal äggen har kunskap i hur äggen ska kläckas, och kommer att sälja ynglen som husdjur.

Om du vill se skäggagamer på riktigt, men inte har möjlighet att åka till Australien, finns de också på de allra flesta djurparker.

Skäggagam 1