Sköldpaddor

Sköldpaddor har blivit ett populärt husdjur i Sverige. Många underskattar de utmaningar som ägaren ställs inför. De behöver stort utrymme, mycket skötsel och dessutom lever de länge. Läs på om olika sköldpaddor innan du gör ditt val och se till att beslutet är genomtänkt.

Vilken sköldpaddsart är bäst?

Det finns många olika arter av sköldpaddor och alla är inte lämpliga som husdjur. I EU räknas rödörad och gulörad vattensköldpadda sedan 2016 som invasiva arter och får inte säljas. Av naturliga skäl är det heller inte lämpligt att välja sköldpaddor som växer sig stora, eftersom de kräver väldigt mycket utrymme. Stora sköldpaddor och reptiler är säkrast att uppleva på zoo. Vill du ha en sköldpadda som husdjur är ett råd att satsa på trekölssköldpaddan eller mysksköldpaddan. De växer sig inte större än cirka 15 cm.

Hur stort akvarium behövs?

Det beror på sköldpaddans längd. För en vattensköldpadda på 15 cm bör akvariet vara åtminstone 0,35 kvadratmeter. Vattendjupet bör vara minst 20 cm. Det ska också finnas en del med land som helst ska vara av ett grävbart material. En god idé är att försöka efterlikna sköldpaddsartens naturliga miljö. Bland annat måste det finnas tillräckligt med gömställen för alla individer. Sköldpaddor tycker om att kunna krypa undan i till exempel en liten grotta. Du kan hitta allt du behöver för akvarium hos Zoo, en komplett zoobutik på nätet. Ett annat krav är en solplats med värmelampa. Där bör temperaturen vara ca 35 grader, medan vattentemperaturen bör vara ca 25 grader. UVA- och UVB-ljus bör finnas, så att sköldpaddan kan tillverka D-vitamin. Det kan annars lösas med vitamintillskott i kosten.

Skötsel av sköldpaddor

God hygien är det allra viktigaste. Många sköldpaddor slafsar i sig maten och det blir lätt smutsigt. Ett tips är att mata sköldpaddan utanför akvariet och på så sätt underlätta städningen. Vattnet måste hållas fräscht med en pump för att cirkulera och filtreras. Dock behöver det fortfarande bytas ut med jämna mellanrum. Du får räkna med att städa och byta vatten åt sköldpaddan ungefär en gång i veckan. Matningen tar ungefär 10-15 min om dagen.

Tecken på att sköldpaddan är sjuk

Ett problem med sköldpaddor är att de är skickliga på att dölja sjukdomar och andra åkommor. När det väl blir uppenbart att något är fel, finns risken att det är för sent att göra någonting. Dålig vattenkvalitet är en av de vanligaste orsakerna till sjukdom när de är husdjur eller på zoo. Om du tar hand om dem på rätt sätt och håller god hygien är det ovanligt med sjukdom. Det är även viktigt att tänka på hygienen för egen del. För många sköldpaddor ingår salmonellabakterier i deras naturliga tarmflora.

Passar sköldpaddor som husdjur för barn?

Även om sköldpaddor ofta ser gulliga ut är de inget optimalt husdjur för yngre barn. De kan bita överraskande hårt, kräver en hel del skötsel och kan i vissa fall bära på salmonella. Dessutom finns risken att barnet tröttnar på sköldpaddan och de lever väldigt länge. Skaffa inte en sköldpadda till ditt barn om du inte är beredd på att hjälpa till och ta hand om den.