Krokodiler

Krokodiler är ett kräldjur som har funnits på jorden i 240 miljoner år. Idag finns det cirka 14 olika arter och de finns i Asien, Afrika, Amerika och Australien. Krokodiler lever nära vatten och livnär sig på att fånga olika typer av byten i sin omgivning. En krokodil kan b.la äta däggdjur, fiskar och fåglar. Energin från födan lagrar krokodilen i sin rygg och svans, de behöver därför inte äta ofta, utan de äter cirka 50 mål per år. Krokodiler är sociala djur och det händer att de jagar tillsammans i grupp.

Krokodiler en fara för människan

Varje år dödas cirka 1000 människor utav krokodiler, främst i Afrika. Krokodiler är rörliga djur som vill skydda sitt territorium och de jagar allt som kommer i deras närhet, inklusive människor. Tidigare i år kunde det ha slutat olyckligt när en Krokodil attackerade turister i en pool i Zimbabwe. Det var ett par som nattbadade i hotellets pool, när de plötsligt fick den otrevliga överraskningen. En krokodil hade dykt upp och hoppat ned i poolen. Som tur var lyckades båda ta sig upp ur poolen och ingen kom till skada. I områden där det lever många krokodiler i t.ex. Australien arbetar man aktivt för att förebygga att människor ska skadas utav dem.

Att titta på krokodiler

Vill du se krokodiler ute i naturen så går det att åka på krokodilsafari, där man tillsammans åker ut på en båt och matar krokodilerna. Detta är vanligt bland turister i norra Australien. Vill man se dem på ett tryggt avstånd så går det att besöka ett zoo, t.ex. Crocodiles Of The World som är ett zoo i England helt tillägnat krokodiler. I Australien så finns Australia Zoo som drevs utav den välkända ”krokodiljägaren” Steve Irwin. Idag är det hans fru som driver djurparken, då Steve tragiskt gick bort efter att ha blivit stucken av en stingrocka. Djurparken arbetar aktivt med att skydda och bevara många olika typer av arter, däribland krokodilerna.