Reptiler i svenska djurparker

Oavsett om du har reptiler som husdjur eller inte, kan det vara intressant att åka till en djurpark för att titta på exempelvis ormar och ödlor. I Sverige går det att besöka djurparker i hela landet, från Skåne i söder till Lycksele i norr. Kolmården är Nordens största djurpark med sina 80 olika djurarter och sin yta på över 170 hektar. Reptilerna finner du i parkens tropikarium där de huserar med fåglar, vissa apor och andra djur som trivs bäst i värme. Kolmården har också satsat på att kunna erbjuda bra övernattningsmöjligheter för barnfamiljer i nära anslutning till parken.

Klappa ormar i Helsingborg

Djuren på svenska djurparker är födda i fångenskap men de är inga tamdjur. Trots ett stort kunnande och säkerhetstänk bland personalen händer det att olyckor inträffar. Det ska dock understrykas att det är sällsynt. År 2012 skedde en vargattack som ledde till en vargskötares död. Rättegång om vargattack i Kolmårdens djurpark är avslutad och domen väntas den 21 december år 2016. Att som besökare titta på djuren bör ses som riskfritt eftersom du oftast enbart observerar djuren. På Tropikariet i Helsingborg har man ett högt säkerhetstänk, särskilt när det gäller närkontakt med djuren. Här kan exempelvis grupper få guidade visningar samt möjlighet att klappa olika arter av ormar.

Tänker på djuren

För att få lov att ha reptiler och andra djur krävs det att djurparken följer de lagar som regleras av Jordbruksverket. I stadgarna finns dels gemensamma bestämmelser samt olika regler som gäller beroende på djurart. Som besökare kan du därför känna dig trygg i att djuren har det bra. Några djur som har det bra är de på Borås Zoo. Parken har riktat in sig på att visa upp djuren i sin naturliga miljö, så långt det är möjligt. Här kan du exempelvis se den respektingivande kungspytonormen. Det närliggande Borås Tropikhus har Sveriges största giftormsutställning. Om du istället befinner dig i huvudstaden kan du besöka det välkända Skansen och titta på krokodiler, ödlor och ormar.