Majsorm

Majsormar är utmärkta husdjur för de som vill ha en orm men är nybörjare. De är också mycket populära som sådana, eftersom de har en rad olika teckningar och färgsättningar. Några av de vanligaste i Sverige är amelanistisk (röd utan svarta pigment), anerytristisk (svart, grått och vitt i olika kombinationer), blizzard (helvit), bloodred (helröd), candycane (rödvit teckning) och pastell (ljusgrå grund med färgpartier i rosa, orange eller ockra). Andra anledningar till att de är populära som husdjur är att de är jämförelsevis lättskötta och fogliga, och mycket sällan biter, och att de i fångenskap sällan blir längre än 150 centimeter. I vilt tillstånd kan de däremot växa upp till 180 centimeter. Något man ska tänka på innan man skaffar en majsorm som husdjur är dock att de liksom vissa papegojor lever mycket länge. I det vilda lever majsormar oftast inte längre än mellan 6 och 8 år, men i ett tryggt terrarium där mat alltid är tillgänglig och den inte har några fiender kan en majsorm leva i upp till 23 år. Även om majsormen som sagt är lättskött jämfört med många andra ormar finns det också vissa behov man måste ha i åtanke som ägare. Ett mellanstort terrarium är tillräckligt för ormen, men i terrariet bör man strö ut träspån, tidningspapper eller något annat, eftersom majsormen tycker om att gräva ned sig.Kornnatter

Majsormen liknar till utseendet ormen kopparhuvud, som är en giftig orm. Som en följd av detta dödas ofta majsormar av misstag. De är egentligen inte giftiga, och är snarare ett nyttodjur för människor, eftersom de liksom katter bidrar till att hålla nere populationen av råttor och andra gnagare. Ormen har fått sitt namn just eftersom den ofta håller till nära spannmålslager och lador, där den jagar möss och råttor som äter av den skördade majsen. Deras naturliga habitat återfinns i sydöstra USA, där majs som bekant är mycket vanligt på bondgårdarnas odlingar.

Om du sköter din majsorm kan du få en orm som är bland det keligaste husdjur du kan få som ormägare. Majsormens milda temperament gör nämligen att den tillåter att man som ägare lyfter upp den, även under längre perioder. Då kan du till exempel kela med den samtidigt som du surfar på internet och tittar på videor eller spelar.