Halsbandsleguan

Halsbandsleguanen upptäcktes och beskrevs för första gången 1823 av den fransk-amerikanske naturforskaren Thomas Say. Halsbandsleguanen förekommer i de flesta sydligare delstaterna i USA och i Mexiko. Den lever i klippiga områden med lite växtlighet, öppna skogslandskap och i gräsbevuxna områden, liksom i kanjoner, i raviner och på mesas. Halsbandsleguanens bestånd i världen klassificeras som livskraftigt.

Halsbandsleguaner är också populära att ha som husdjur. De är relativt lättskötta och dessutom dagaktiva, vilket gör dem till trevliga invånare i en ödleägares terrarium. Det är en ganska liten ödla, som blir runt 30 centimeter lång. Då räknar man dock med svansen, som utgör nästan två tredjedelar av ödlans längd. Trots att den är relativt liten måste den dock ha tillgång till ett stort terrarium, minst 90 centimeter långt eller längre. Det beror på att halsbandsleguanen är en mycket aktiv ödla som rör på sig mycket. För att kunna hoppa och springa har den kraftiga bakben, medan frambenen är mindre. En spännande aspekt av halsbandsleguanens beteende är att den springer på bakbenen. Har man försett ödlan med ett tillräckligt stort terrarium kan man också få se det.halsbandsleguan

Halsbandsleguaner äter i första hand insekter, och det passar utmärkt att mata dem med syrsor och kackerlackor. Eftersom halsbandsleguanen är en aktiv ödla tycker den om att jaga sin mat, så flygande eller snabba insekter uppskattar den extra mycket. En del halsbandsleguaner tycker också om vissa grönsaker och frukter, som ruccola, rivna morötter eller mango.

Halsbandsleguanen är mycket nyfiken, vilket gör att man ganska snabbt kan få den handtam, det vill säga så pass van vid människor att den kan äta ur handen på sin ägare och hoppa upp på handen en stund om man sträcker ned den i terrariet. På grund av att den är så aktiv och livlig sitter den dock inte stilla några längre stunder. Om man vill ha en lätthanterbar ödla är halsbandsleguanen därför inte rätt val.

Om du driver en djurbutik som säljer halsbandsleguaner, är det viktigt både för djurens och för din egen hälsa att det är rent i butikslokalen och att den är välskött. Ett bra sätt att försäkra sig om att din butik tas om hand är att anlita en fastighetsförvaltare. På Rubin.nu hittar du en seriös fastighetsförvaltare i Stockholm.