Anakonda

Den mytomspunna anakondan lever och frodas i Sydamerikas regnskogar. Intressant att notera är att det finns olika arter av anakonda. Anakondan är en slags boaorm och tillhör världens absolut tyngsta och längsta ormar, även om storleken skiftar mellan de olika arterna. Anakondan är inte någon giftorm utan den kramar sina offer till döds.

Det är i vattnet som anakondan rörs sig både smidigt och fort i kontrast till hur de förflyttar sig på torra land. Anakondans ögon och näsborrar finns ovanpå huvudet. På så sätt har de förmågan att både se och lukta ovanför vattenytan. Den brukar ligga gömd med resten av kroppen under vattenytan då den väntar in sitt byte.

Liksom pytonormar kramar

 

Gröna anakondan
Den största av dem är den gröna anakondan. Den lever i regnskogarna i Sydamerika, närmare bestämt i Amazonas och vid Orinocofloden. Den gröna anakondan kan bli upp till omkring nio meter lång och med sin imponerande muskelmassa väga runt 225 kg.

 

Gula anakondan
I Argentina, Bolivia, Brasilien, Paraguay och Uruguay lever den gula anakondan. Den föredrar att leva vid träsk och sumpmarker. Man finner den också på torra land under förutsättning att det finns vatten i närheten. På grund av skövlingen av regnskog är den gula anakondan sällsynt. Den gula anakondan är mindre än den gröna, kan dock bli upp till 3-3,5 meter lång.Anakonda 2

 

Mörkfläckiga anakondan
Även den mörkfläckiga anakondan är en sällsynt art. Den lever i nordöstra Brasilien och i kusttrakterna mot Atlanten i Franska Guyana som ligger på Sydamerikas nordkust mellan Surinam och Brasilien.

 

Brasilianska / Benianakondan
Den senast upptäckta arten är den brasilianska anakondan, även kallad Benianakondan då den lever i de nordöstra delarna av Beniprovinsen. Den här anakondan finns endast i Brasilien i det här området. Tidigare trodde man att den var en korsning mellan den gröna och den gula anakondan. Fast numera har man konstaterat att det handlar om en alldeles egen art. Ett exemplar som man funnit av Benianakondan var en hona som var 4,2 meter lång.

 

Levande uppäten
En filmare i specialdräkt låter sig slukas av anakonda. Händer det på riktigt eller handlar det om specialeffekter? Läs mer om jippot på DN.

 
För den som älskar reptiler och har dem hemma i tempererade terrarier, kan det vara bra att ha persienner i fönstren så att temperaturen hålls konstant i de rum reptilerna förvaras i.