Pytonormar

Pytonormar hittas i sin naturliga miljö framförallt i Afrika, Asien och Australien. De förekommer till exempel naturligt i Hong Kong, något som gör att hundägare kan få se upp. Courtney Links hund blev attackerad av en pytonorm när de promenerade i en av Hong Kongs parker. Lyckligtvis kunde hon försvara sin hund som klarade sig med några sår från ormens bett. Pytonormar har också fått fäste i södra Florida i USA, där över 1330 ormar har infångats och dödats. De ses om en invasiv art, som hotar andra arter i faunan, till exempel fåglar och prärievargar, liksom andra rovdjur i området, som Floridas redan hotade population pantrar.

Pytonormar jagar sina byten genom att ligga stilla, kamouflerade eller gömda, och attackera bytet när det kommer tillräckligt nära. Pytonormar är inte giftiga, utan har flera rader med vassa tänder som lutar inåt, som de använder för att hålla fast bytet medan de slingrar sig runt det. De använder sedan sin kraft för att kväva bytet. Till skillnad mot vad många tror krossar inte pytonormar sina offer. De kvävs istället genom att ormen klämmer så hårt runt bröstkorgen att de inte kan röra lungorna för att andas.

I unga år är pytonormarna så små att de kan röra sig lika väl i träden som på land, men allteftersom de blir större håller de sig mer och mer på marken. De största arterna av pytonormar kan bli uppemot tio meter långa. De är däremot duktiga simmare, och kan stanna under vattnet i mer än en halvtimme.

Trots riskerna med att ha ett rovdjur i sitt hem är det många som har pytonormar som husdjur. I sällsynta fall har det hänt att ägare har dödats av sina pytonormar. Så sent som förra året, 2013, inträffade en incident i Kanada då två pojkar dödades av en pytonorm. Pojkarna bodde för tillfället hos ägaren till en djurbutik som låg under lägenheten där de bodde, och pytonormen tog sig under natten ur sin bur och in i pojkarnas rum genom ventilationssystemet, och ströp dem till döds. Experter är förbryllade över hur detta har hänt, men ormen kommer sannolikt att avlivas. Pytonormar attackerar dock normalt inte människor, så länge de inte blir provocerade.

Pytonormar 2